2024: Românii vor avea carte de identitate electronică. Cum pot șoferii folosi noul document?

Autor: Radu Țuțulan 09 feb. 2024 Știri auto
2024: Românii vor avea carte de identitate electronică. Cum pot șoferii folosi noul document?

De anul acesta, românii vor putea opta pentru o carte de identitate electronică, care să faciliteze o serie de operațiuni birocratice. Cum va putea fi folosit acest nou document de către șoferi?

Cartea electronică de identitate permite titularului utilizarea semnăturii electronice.

De asemenea, autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor publice sau ale persoanelor juridice de drept privat poate fi făcută mai ușor cu acest nou tip de buletin.

Astfel, șoferii pot avea acces mai ușor la diferite documente, precum situația amenzilor de circulație, impozitele auto, etc.

De când vor avea românii carte de identitate electronică?

Până la finalul acestui an, autoritățile ar trebui să înceapă emiterea noilor cărți de identitate electronice.

Pentru a încuraja şi pentru a stimula adopția acestei noi forme de identificare multiplă în era digitală, Guvernul a decis ca pentru următorii 5 ani, persoanele care împlinesc în acest interval 14 ani, deci se califică pentru a primi carte de identitate, să beneficieze de gratuitate la eliberarea acestei cărți de identitate. De asemenea, aceeași regulă se va aplica şi pentru persoanele care au deja o carte de identitate și va expira la termen, în următorii cinci ani, sau pentru cei a căror carte de identitate a fost deteriorate, pierdută sau distrusă într-o calamitate naturală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la finalul anului 2023.

Cartea de identitate electronică poate fi eliberată și celor care nu au împlinit 14 ani. Dar numai la solicitarea ambilor părinți sau a tutorelui legal al minorului, precizează G4media.ro.

Cum pot folosi șoferii cartea de identitate electronică

Noile documente vor putea fi folosite pentru a accesa de la distanță sistemele online ale instituiților statului.

Astfel, ar trebui să fie mai ușor pentru șoferi să plătească taxele și impozitele online, să obțină documente de la Direcția de Înmatriculare și Permise Auto sau chiar de la RAR.

Față de actualele cărți de identitate electronice, informațiile despre locul nașterii și domiciliu vor fi păstrate doar pe cip. În plus, păstrează pe cip două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act.

Dimensiunea noului act de identitate va fi similară cu cea a permisului de conducere. Deci, va fi mai mic decât actualele cărți de identitate.

Ce perioadă de valabilitate va avea „buletinul” electronic?

Cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate vor avea aceeași valabilitate:

  •  2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
  •  4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani;
  •  5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  •  10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  •  nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Potrivit directivelor UE, românii trebuie să preschimbe actualele buletine cu noile cărți de identitate electronice până în august 2031.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Ministerul Afacerilor Interne / Facebook


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide